maanantai 2. joulukuuta 2013

Akuutti ruokaikävä!

Palasin Suomeen ja ruokakulttuuriin liittyvät kokemukset olivat masentavia. Hämmentävää etten näin selkeästi aikaisemmin ole kiinnittänyt huomiota siihen, miten kaikki maistuu samalta. Ainoat mausteet käytössä tuntuvat olevan suola ja pippuri. Tosin ruoka-aineiden maut pääsevät tällöin esiin paremmin. Eli makunsa kullakin. Minun keittiössäni tähän tulee kuitenkin muutos ja harmittelen etten ymmärtänyt tuoda Aasiasta enemmän mausteita mukanani. Jospa tänä jouluna saadaan hieman varioitua "suomalaista perinneruokaa".

Kaakkois-Aasiassa ihmisen makunystyröitä hemmotellaan, mutta ne laitetaan myös koville. On currya jonka makua kookosmaito ihanasti pehmentää, chiliä joka tuntuu olevan tulista vain tulisuuden vuoksi sekä vastapainoksi oikein makeita makuja mm. tuoreissa auringossa kypsyneissä hedelmissä. Kerran sain eteeni niin tulista Kambodzalaista perinneruokaa, että se meinasi jäädä syömättä. Kuitenkin ryhdistäydyin ja liekköhän makunystyräni ikinä palaavat ennalleen. Neljän viikon jälkeen aloin kuitenkin olla sitä mieltä, että ruoan kuuluukin olla mausteista.

Nimenomainen mausteinen ruoka


Thaimaalaisien ruokien ehdoton ykkönen: Tulisen kermainen "Green Coco Curry" eli vihreä kookoksinen curry kasviksilla lisukkeenaan basmatiriisiä. Tosin parhaan taidonnäytteen tästä ruoasta esitti Kambodzalaisen saaren Koh Rongin Smile:n hostellin kokki. Niin hyvää ettei voi olla suosittelematta.

Kokeilinkin itse kuinka minulta onnistuu kyseisen curryruoan tekeminen. Reseptin löysin Spice up!- merkkisen vihreä currytahna purkin kyljestä ja sitä hieman varioiden sain aikaan oman versioni.

Vihreä kookoksinen curry

4 rkl vihreää currytahnaa (totesin tosin että autenttisen makuelämyksen saavuttamiseksi saa käyttää vähintään tuplamäärän)
400ml kookosmaitoa
4 kaffirlimetinlehteä
1tl ruokosokeria
300g kanaa
6 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
kukkakaalia/parsakaalia

basmatiriisiä

Laita kasvikset kiehumaan ja ruskista kana. Lisää currytahna (riittävästi!) desiin kookosmaitoa paistinpannulla ja lämmitä. Lisää sokeri, limetinlehdet ja loppu kookosmaidosta. Keitä. Lisää melkein kypsät kasvikset ja liha. Anna hautua tovin. Tarjoile riisin kanssa.


Jos olet tehnyt ruoan oikein muista ottaa lähettyville myös vettä (olutta) ja nenäliinoja :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti